Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Serie De Vijf Overdenkingen - Dag 2/5

Serie De Vijf Overdenkingen - Dag 2/5

Leven met verlies en verandering

In 2024 bieden we opnieuw een serie verdiepingsdagen aan over een boeiend thema: de Vijf Overdenkingen. Een oude tekst over vergankelijkheid en kwetsbaarheid, die aan de Boeddha zelf wordt toegeschreven. 

Onze gezondheid is een groot goed, zelfs als we ons daar niet ieder moment van bewust zijn. Wat als we de vanzelfsprekendheid van gezond zijn ineens niet meer ervaren? Wat als we oud of ziek worden en minder goed of zelfstandig kunnen functioneren? Het moeten loslaten van wat we niet meer kunnen kan moeilijk zijn. En wat als we worden overvallen door onze eigen vergankelijkheid en we ons levenseinde tegemoet gaan? Kunnen we oefenen in het omgaan met onze kwetsbaarheid? Ook het leven koesteren in het huidige moment zoals Thich Nhat Hanh ons heeft aangegeven?

Doel: Mensen van verschillende leeftijden oefenen samen, jong en oud. Wat zijn ieders ervaringen? Wat ben je van plan met je leven? Wat zou je anders hebben gedaan? Wat was helpend?

Kunnen de 'Vijf Overdenkingen' ons hierbij helpen?

 1. Het is mijn natuur om oud te worden, het is onmogelijk om aan ouderdom te ontkomen.
 2. Het is mijn natuur om ziek te worden, het is onmogelijk om aan ziektes te ontkomen.
 3. Het is mijn natuur om dood te gaan, het is onmogelijk om aan de dood te ontkomen.
 4. Alles wat me dierbaar is en iedereen waar ik van houd, zijn van nature aan verandering onderhevig,
  het is niet te voorkomen dat ik van hen gescheiden raak.
 5. De gevolgen van de daden van lichaam, spraak en geest zijn mijn nalatenschap,
  mijn daden zijn mijn voortzetting.

Dag 2: Leven met verlies en verandering

Wonderlijk hoe alles en iedereen tijdens ons leven steeds verandert.  Soms bijna onmerkbaar en soms met een heel  grote schok. In ieders leven zijn er verliezen en onze verlieservaringen kunnen heel verschillend zijn. Rouw is een proces met onverwachte, vaak heftige gevoelens. Hoe helpt de beoefening ons bij verlies en verandering?

Programma: Er is een dharmalezing, er zijn meditaties, lichamelijke oefeningen, we lopen buiten in stilte, we gaan dharmadelen en zingen samen.

Hilly Bol2Begeleiding door: dharmaleraar Hilly Bol. Hilly kwam in 1996 in contact met de traditie van Thich Nhat Hanh en is  sinds 2003 lid van de sangha van hulpverleners. Lees meer over Hilly

Datum en tijden: Zondag 25 februari 2024. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16.00 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. 

Vervoer: kom je met het OV dan kun je het ITC vanaf station Naarden-Bussum goed bereiken met de fiets. Zelf meenemen of OV fiets huren op station Naarden is mogelijk. Zie het kaartje voor de route.
Kom je met de auto neem dan indien mogelijk iemand mee. Via het inschrijfformulier kun je dit aangeven. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit-aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is voor wie het goed kan betalen € 30. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 22,50. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 15.
In de deelnameprijs worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de begeleiders als dank voor het onderricht. We zorgen voor een QR code voor digitaal betalen.

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 15 november 2023 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).
Als de dag is volgeboekt dan kun je je opgeven voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contactliaprogramma@aandacht.net

De serie als geheel bestaat uit 5 dagen. Je kunt je voor iedere dag apart inschrijven.

 1. zondag 14 januari: Omgaan met kwetsbaarheid, met Miranda van Schadewijk en Renate Glerum
 2. zondag 25 februari: Leven met verlies en verandering, met Hilly Bol
 3. zondag 24 maart: Vreugde voeden, word ik daar gelukkig van? met Verena Böttcher
 4. zondag 21 april: Happy Continuation met Joriek Rijsenbilt
 5. zondag 2 juni: Klimaatangst in de ogen kijken met de Earth Holders Community

Evenement Eigenschappen

Startdatum 25-02-2024 10:00
Einddatum 25-02-2024 16:00
Max. deelnemers 55
Nog beschikbare plaatsen 0
Prijs per persoon 15 - 30 euro
Locatie ITC, Naarden
Categorieën Verdiepingsprogramma , Dag in Aandacht

Begeleiding

Hilly Bol

Dharmaleraar

Sorry, dit evenement is volgeboekt. Lees de event-details voor meer info.

Locatie Kaart