Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Serie De Vijf Overdenkingen - Dag 5/5

Serie De Vijf Overdenkingen - Dag 5/5

Klimaatangst in de ogen kijken

Ook deze verdiepingsdag maakt deel uit van de serie over de Vijf Overdenkingen, een oude tekst over vergankelijkheid en kwetsbaarheid, die aan de Boeddha zelf wordt toegeschreven. 

Onze gezondheid is een groot goed, zelfs als we ons daar niet ieder moment van bewust zijn. Wat als we de vanzelfsprekendheid van gezond zijn ineens niet meer ervaren? Wat als we oud of ziek worden en minder goed of zelfstandig kunnen functioneren? Het moeten loslaten van wat we niet meer kunnen kan moeilijk zijn. En wat als we worden overvallen door onze eigen vergankelijkheid en we ons levenseinde tegemoet gaan? Kunnen we oefenen in het omgaan met onze kwetsbaarheid? Ook het leven koesteren in het huidige moment zoals Thich Nhat Hanh ons heeft aangegeven?

Kunnen de 'Vijf Overdenkingen' ons hierbij helpen?

 1. Het is mijn natuur om oud te worden, het is onmogelijk om aan ouderdom te ontkomen.
 2. Het is mijn natuur om ziek te worden, het is onmogelijk om aan ziektes te ontkomen.
 3. Het is mijn natuur om dood te gaan, het is onmogelijk om aan de dood te ontkomen.
 4. Alles wat me dierbaar is en iedereen waar ik van houd, zijn van nature aan verandering onderhevig,
  het is niet te voorkomen dat ik van hen gescheiden raak.
 5. De gevolgen van de daden van lichaam, spraak en geest zijn mijn nalatenschap,
  mijn daden zijn mijn voortzetting.

Dag 5 Klimaatangst in de ogen kijken

De gevaren voor het leven op aarde, als gevolg van de klimaatverandering, zijn zo complex en ongekend, dat velen er liever niet aan denken en zich bij voorkeur bezighouden met andere dingen. Door echter onze zorgen en pijn te ontwijken of te verdringen, verhinderen wij dat we effectief kunnen reageren op wat ons te wachten staat. Op deze verdiepingsdag over Klimaatangst willen we daarom in een veilige omgeving onze pijn en angst “in de ogen” kijken. Emoties zoals angst, boosheid, verdriet, rouw, wanhoop, machteloosheid en schuldgevoelens kunnen daarbij de ruimte krijgen.

Tijdens de dag zullen er naast momenten van in stilte bij elkaar te zijn, oefeningen gedaan worden van de “The work that reconnects” van Joanna Macy, als ook oefeningen in de traditie van Plum Village.

Dit is één van de verdiepingsdagen over de Vijf Overdenkingen. We gaan daarom ook aandacht geven aan de Zeven Overdenkingen voor Moeder Aarde.

earth holder commDe Dag van Aandacht zal worden begeleid door Haiko Meelis, Miranda Zuurhout en Look Hulshoff Pol van de Earth Holders Sangha Nederland.

Datum en tijden: Zondag 2 juni 2024. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 17.00 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. 

Vervoer: kom je met het OV dan kun je het ITC vanaf station Naarden-Bussum goed bereiken met de fiets. Zelf meenemen of OV fiets huren op station Naarden is mogelijk. Zie het kaartje voor de route.
Kom je met de auto, neem dan indien mogelijk iemand mee. Via het inschrijfformulier kun je dit aangeven. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit-aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is voor wie het goed kan betalen € 30. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 22,50. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 15.
In de deelnameprijs worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de begeleiders als dank voor het onderricht. We zorgen voor een QR code voor digitaal betalen.

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 15 november 2023 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).
Als de dag is volgeboekt dan kun je je opgeven voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contactliaprogramma@aandacht.net

De serie als geheel bestaat uit 5 dagen. Je kunt je voor iedere dag apart inschrijven.

 1. zondag 14 januari: Omgaan met kwetsbaarheid, met Miranda van Schadewijk en Renate Glerum
 2. zondag 25 februari: Leven met verlies en verandering, met Hilly Bol
 3. zondag 24 maart: Vreugde voeden, word ik daar gelukkig van? met Verena Böttcher
 4. zondag 21 april: Happy Continuation met Joriek Rijsenbilt
 5. zondag 2 juni: Klimaatangst in de oagen kijken

Evenement Eigenschappen

Startdatum 02-06-2024 10:00
Einddatum 02-06-2024 17:00
Max. deelnemers 45
Nog beschikbare plaatsen 22
Prijs per persoon 15 - 30 euro
Locatie ITC, Naarden
Categorieën Verdiepingsprogramma , Dag in Aandacht

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Locatie Kaart