Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Serie Compassievol Communiceren - dag 2/3

peace in oneselfSerie Compassievol communiceren

Een serie van drie verdiepingsdagen over Compassievol communiceren met dharmaleraar Eveline Beumkes, Albertine Smit, lid van de Orde van Interzijn, en anderen.

Dag 2: Communicatie vanuit het hart met compassie voor jezelf en de ander 

In onze wereld is er een rijke diversiteit aan meningen, overtuigingen, religies, belangen en motieven. Twee mensen kijken naar dezelfde gebeurtenis en horen dezelfde woorden, maar geven er een andere betekenis aan. Dit kan al snel uitmonden in meningsverschillen, botsingen en strijd. Conflicten geven ons de mogelijkheid diepgaand te kijken naar ons zelf. Ze kunnen ons helpen om te leren, en te groeien.

In verschillende aandachtsoefeningen geeft Thich Nhat Hanh richtlijnen hoe we kunnen omgaan met en leren van onze boosheid. Hij leert ons dat de oorzaak van boosheid in onszelf ligt, maar vaak wijzen we naar anderen. Aandachtig luisteren en liefdevol spreken is een van de voorwaarden om met elkaar in contact te kunnen blijven. Kunnen we vrede in onszelf blijven ervaren en daarmee ook compassie voor de ander? We gaan aan de slag met een aangepaste vorm van het model van Marshall Rosenberg, Verbindende (Geweldloze) Communicatie.

Deze werkvorm moedigt ons aan ons bewust te worden van onze waarnemingen, wat voor gevoelens we daarbij ervaren, wat onze onderliggende behoeften zijn en hoe wij die behoeften graag zouden willen vervullen. We blijven in verbinding met onze eigen gevoelens en behoeften en leren ook oog te hebben voor de gevoelens en behoeften van de ander. Zo ontstaat ruimte voor meer begrip voor jezelf en de ander.

De teksten van de Aandachtsoefeningen:

Programma: na een inleiding, kennismaking, meditaties, verschillende oefeningen en delen over het onderwerp, gaan we actief oefenen met de stappen van het aangepaste model van Verbindende Communicatie, van Marshall Rosenberg, gerelateerd aan de Vierde Aandachtsoefening (van de vijf), Liefdevol spreken en aandachtig luisteren, en de Zesde Aandachtsoefening (van de veertien), Omgaan met boosheid. De lunch gebruiken we grotendeels in stilte. Een loopmeditatie vindt zo mogelijk buiten plaats.

Begeleiding door: Albertine Smit, lid van de Orde van Interzijn en Marja Hurenkamp. Lees meer over hen beiden

Datum en tijden: Zondag 20 oktober 2024. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16.30 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. 

Vervoer: kom je met het OV dan kun je het ITC vanaf station Naarden-Bussum goed bereiken met de fiets. Fiets zelf meenemen in de trein of OV fiets huren op station Naarden is mogelijk. Zie het kaartje voor de route.
Kom je met de auto, neem dan indien mogelijk iemand mee. Via het inschrijfformulier kun je dit aangeven. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit-aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijzen worden nog vastgesteld

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 17 juni 2024 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).
Als de dag is volgeboekt dan kun je je opgeven voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

De serie als geheel bestaat uit 3 dagen. Je kunt je voor iedere dag apart inschrijven. Maar ook is er de mogelijkheid in te schrijven voor de hele serie van 3 dagen. Let wel: dan kun je niet per dag afmelden maar alleen voor de hele serie tegelijk, conform de annuleringsvoorwaarden.

Evenement Eigenschappen

Startdatum 20-10-2024 10:00
Einddatum 20-10-2024 16:30
Registratie Startdatum 17-06-2024
Max. deelnemers 35
Nog beschikbare plaatsen 35
Prijs per persoon nog niet vastgesteld
Locatie ITC, Naarden
Categorieën Verdiepingsprogramma , Dag in Aandacht

Locatie Kaart