Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Boeken Thich Nhat Hanh

Op deze webpagina een overzicht van de in het Nederlands vertaalde boeken van Thich Nhat Hanh die momenteel te verkrijgen zijn in de boekhandel. 

Aandacht is als zonneschijn

b.kl.aandacht zonneschijnBundel met 49 becommentarieerde gatha's: korte verzen die je kunt opzeggen tijdens je dagelijkse bezigheden, om te groeien in bewustzijn en aandacht. Dat brengt vrede, vreugde en inzicht. Er zijn verzen om de dag mee te beginnen, verzen voor meditatie, voor het eten in aandacht en verzen voor tal van andere dagelijkse activiteiten zoals autorijden.

Lees verder

Adem is bewustzijn

b.kl.adem is bewustzijnAnapanasati-soetra

Dit boekje bevat een vertaling van een van de oudste boeddhistische teksten, het Anapanasati-soetra, over de volkomen bewuste ademhaling en de heilzame gevolgen daarvan. 

 

Lees verder

Als ik adem

Als ik ademeen keuze uit de gedichten van Thich Nhat Hanh
Als ik adem bevat een keuze uit Thich Nhat Hanh's gedichten. Zij vormen een aanvulling op zijn boeken en leerredes. Elk gedicht nodigt de lezer uit om mee te gaan in een proces van verandering. De dingen in onze wereld hebben een andere dimensie in zich.  Alles houdt met alles verband.

Lees verder

Angst

angstWijsheid om stormen te doorstaan
Angst voor eenzaamheid, voor verlies, voor ziekte of dood beheerst het leven van velen. In dit boek laat Thich Nhat Hanh zien hoe we angst hanteerbaar kunnen maken door er met aandacht mee om te gaan. 

 

Lees verder

Boeddha in lichaam en geest

boeddha in lichaam en geestStap voor stap naar verlichting
Lichaam en geest zijn één. Hoe we lopen en daarbij de aarde raken, hoe we zitten en met elkaar omgaan: lichaam en geest zijn onafscheidelijk. Loopmeditatie is een goede manier om je dit te laten ervaren. Thich Nhat Hanh neemt je bij de hand. 

Lees verder

Burgerschap

b.kl.burgerschapEthiek voor een verlichte samenleving
Hoe kun je een positief verschil maken en stappen zetten op weg naar een betere wereld? Thich Nhat Hanh geeft in dit boek een waardevolle boeddhistische bijdrage aan een wereldwijde ethiek.  

 

Lees verder

De kunst van het leven

De kunst van het levenDe kern van Boeddha's leer
In het boek 'De kunst van het leven' werpt Thich Nhat Hanh een nieuw licht op ons bestaan, onze relaties en onze verbondenheid met de wereld, alles rijkelijk voorzien van persoonlijke ervaringen. Ook in dit boek staat mindfulness centraal.

 

Lees verder

De wereld is mijn thuis

de wereld is mijn thuisHerinneringen en levenslessen van Thich Nhat Hanh
In 'De wereld is mijn thuis' staan persoonlijke herinneringen van Thich Nhat Hanh, verweven met levenslessen. Wie het huidige moment intens beleeft, kan zich overal thuis voelen, zo laat de zenmeester zien.

 

Lees verder

Geen dood, geen vrees

geen dood geen vreesWijsheid voor het leven
Vanuit boeddhistisch perspectief is de dood niet het einde. Het is een tussenstap; het is niet de werkelijkheid, maar een idee dat de mens de werkelijkheid noemt. Thich Nhat Hanh gaat in dit boek in op belangrijke boeddhistische begrippen zoals vergankelijkheid, niet-zelf en interzijn, de verbondenheid van alles en iedereen.

Lees verder

Het hart van Boeddha's leer

b.kl.hart v BLVan pijn en verdriet naar vreugde, inzicht en zelfkennis
In dit boek maakt Thich Nhat Hanh ons vertrouwd met de kernleer van het boeddhisme, zoals de vier edele waarheden en het edele achtvoudige pad, en laat hij zien dat Boeddha's lessen ook voor de moderne mens zinvol en toegankelijk zijn. 

Lees verder

Het wonder van mindfulness

het wonder van mindfulnessDe klassieke gids

Het wonder van mindfulness. De klassieke gids’ van boeddhist en zenmeester Thich Nhat Hanh is al jarenlang de meest populaire introductie in meditatie en mindfulness.

Lees verder

Hier en nu

hier en nuThich Nhat Hanh behandelt in dit boek de wonderen die mindfulness teweeg kan brengen en geeft diverse oefeningen om in het dagelijks leven werkelijk aanwezig te zijn. Aanwezig voor jezelf, met aandacht voor alles wat er in je omgaat, en met de energie om positief om te gaan met wat zich voordoet bij jezelf, bij de ander en in de wereld om ons heen.

Lees verder

Hoe werkt onze geest?

Hoe werkt onze geestBoeddhistische psychologie in 50 verzen 

In dit boek bespreekt zenmeester Thich Nhat Hanh de 50 verzen over de aard van het bewustzijn van de grote boeddhistische meester Vasubandhu uit de vijfde eeuw en de leer van de Avatamsaka Sutra.

Lees verder

In het nu

in het nuMeditaties over tijd, liefde en geluk
Thich Nhat Hanh deelt in 'In het nu' de essentie van zijn levenslange spirituele zoektocht met de lezer, in zijn tot nog toe meest persoonlijke teksten over kalmte en tijd.

 

Lees verder

Innerlijk vuur

Innerlijk vuurMeditaties over angst, boosheid en liefde
Iedereen wil vrede, maar zoals iedereen die geprobeerd heeft het te vinden weet, vormen onze eigen emoties vaak het grootste obstakel. 'Innerlijk vuur' bevat korte meditaties en overwegingen.

Lees verder

Leven in aandacht

Leven in AandachtCommentaar op het Satipatthana-Soetra
In dit boek bespreekt Thich Nhat Hanh het onderricht van de Boeddha over de wijze waarop men de aandacht op het lichaam, de gevoelens, de gesteldheid van de geest en de objecten van de geest gevestigd kan houden. 

 

Lees verder

Licht door het duister

Licht door het duisterOmgaan met negatieve emoties
In 'Licht door het duister' geeft Thich Nhat Hanh inspiratie en oefeningen om negatieve emoties onder ogen te zien. Hij laat zien dat de sleutel tot geluk is dat je lijden herkent, erkent en transformeert. Daardoor kan je weer lichtheid in je leven ervaren. In 'Licht door het duister' staan eenvoudige mindfulness-oefeningen die je begeleiden in dit proces.

Lees verder

Liefde voor de aarde

liefde voor de aardeVersterk je band met onze planeet door mindfulness
We zijn niet alleen intens verbonden met onze prachtige aarde, we zijn er een onderdeel van, wij zijn de aarde. Als dit besef in ons leeft verandert onze opstelling tegenover andere mensen, andere levensvormen en de hele aarde. 

Lees verder

Met zen de planeet redden

met zen de planeet reddenDit boek is geschreven met teksten van Thich Nhat Hanh, voorzien van persoonlijke notities van zuster True Dedication, een jonge non van Plum Village, die zeer betrokken is bij klimaatactie. Zuster Chan Khong, de levenslange metgezel van Thich Nhat Hanh, schreef het nawoord 'Jij bent de toekomst'.

Lees verder

Mindfulness

b.kl.mindfulnessVoor een gelukkig leven

Mindfulness is een boek met veel praktische oefeningen voor iedereen die geïnteresseerd is in de beoefening van mindfulness, zowel beginners als gevorderden. Het boek heeft hoofdstukken over dagelijkse oefeningen, eetoefeningen, lichamelijke oefeningen, 

Lees verder

Relaxen

relaxenStoppen en rusten zijn belangrijke manieren om tot jezelf te komen en helder te zien wat er aan de hand is. In 'Relaxen' geeft Thich Nhat Hanh in korte stukjes veel tips voor mindful ontspannen in het dagelijks leven, waardoor we bewuster en gelukkiger kunnen leven.

 

Lees verder

Spreken met liefde, luisteren met compassie

b-spreken met liefdeAandachtig communiceren werkt helend in relaties, op de werkvloer en in de samenleving. Het is net zo belangrijk voor ons als eten en drinken. Spreken met liefde en luisteren met compassie dragen bij aan een betere wereld. Het houdt in dat je vol begrip naar jezelf en anderen luistert, en met inzicht spreekt.

Lees verder

Stilte

stilteLuisteren in een wereld van lawaai

Thich Nhat Hanh stelt in 'Stilte' dat ons hoofd vol lawaai zit omdat we non-stop denken. Daardoor horen we de roep van het leven en de roep van de liefde niet meer. De zenmeester legt uit hoe we kunnen leren luisteren naar de stilte.

 

Lees verder

Verzoening

b.kl.verzoeningThich Nhat Hanh biedt in Verzoening inzichten in de manier waarop mindfulness kan helpen om kinderleed en trauma's te verwerken en een goede geestelijke gezondheid te ontwikkelen. Centraal staat het ontwikkelen van compassie voor je innerlijke kind en diens kwetsingen. 

 

Lees verder

Vind rust in ademen

vind rust in ademenOf je nu opstaat, tandenpoetst, koffie haalt op je werk of boodschappen doet: elk moment is geschikt voor meditatie. Je hoeft je leven niet stil te zetten of uren te gaan zitten. Je kunt meditaties inpassen in je drukke bestaan wanneer je wilt, je hebt telkens hoogstens een paar minuten nodig.

Lees verder

Vorm is leegte, leegte is vorm

b.kl.vorm is leegteCommentaar op het Prajnaparamita Hartsoetra
Het Prajnaparamita Hartsoetra wordt beschouwd als de kern van de boeddhistische leer. Het wordt in boeddhistische gemeenschappen overal ter wereld dagelijks gereciteerd. Het is echter geen eenvoudige tekst. 

 

Lees verder

Wandelen

wandelen2Mindfulness voor elke stap
In Wandelen laat Thich Nhat Hanh zien hoe heilzaam wandelen kan zijn. Leer wandelen te combineren met meditatie en mindfulness. Een lange of een korte wandeling beleef je intens door aandacht te geven aan de manier waarop je loopt en aandacht te geven aan de omgeving. 

Lees verder

Ware liefde

b.kl.ware liefdeEen oefening voor het hart
In dit mooie, kleine boekje geeft Thich Nhat Hanh inzicht in de aard van echte liefde. Met eenvoud, warmte en directheid onderzoekt hij de vier aspecten van liefde in de boeddhistische traditie: liefhebbende vriendelijkheid, mededogen, vreugde en vrijheid. 

Lees verder

Wat de wereld nodig heeft

b.kl.wat wereld nodig heeftEen boeddhistische visie op het behoud van de aarde
Aan iedere beschaving komt een einde, maar als we zo doorgaan komt het einde van onze beschaving heel snel. We kunnen dit proces vertragen. Thich Nhat Hanh vertolkt de boeddhistische stem in het debat over de klimaatcrisis. Hij laat zien wat ieder zelf kan doen. 

Lees verder

Woede

b woedeEmoties kalmeren met milde aandacht
Woede is een krachtige emotie die levens kan verwoesten, de gezondheid kan schaden en persoonlijke groei kan onderdrukken. Volgens Thich Nhat Hanh is het onderdrukken of juist het onbegrensd uiten van boosheid niet de juiste manier om ermee om te gaan. Het erkennen van woede en er bewuste aandacht aan geven kan helpen om beter te leren omgaan met deze emotie. 

Lees verder